wtorek, 18 października 2016

Święto pieczonego ziemniaka

Dzisiaj z przedszkolakami świętowaliśmy Dzień Pieczonego Ziemniaka kucharząc i eksperymentując. Dzieciaki dowiedziały się jak i gdzie rosną ziemniaki. Następnie pokroiliśmy ziemniaczki, dodaliśmy przyprawy, skropiliśmy oliwą i upiekliśmy w piekarniku. Potem urządziliśmy sobie Ziemniaczaną Olimpiadę z różnymi konkurencjami z wykorzystaniem złotych kartofelków. Po zabawach zgłodnieliśmy i wszyscy zasiedliśmy do stołów i zjedliśmy upieczone ziemniaczki :)
Dzisiaj także udało nam się wykonać ciekawy eksperyment. Pokroiliśmy ziemniaki na małą kosteczkę, zalaliśmy je zimną wodą. Potem przelaliśmy przez sitko i czekaliśmy, aż na dnie miski pojawi się osad. Osad przełożyliśmy do słoiczka i czekamy cierpliwie, aż wyschnie na mąkę (ziemniaczaną :)).











2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...